30. heinäkuuta 2006

Historismi.Net.Blog? Tarvitseeko joku muka tällaistakin?

Kirjoitin tämän tekstin jokin aika sitten. Juuri nyt sinä luet blogia johon panin sen esille. Tuo nyt oli vain arvaus, voihan olla että tätä ei lue kukaan, lukuunottamatta itseäni, kun käyn täällä silloin tällöin ihailemassa kuinka hienolta tämä blogi näyttää. Jokuseen aikaisempaan blogitekstiin tosin on jätetty lukijakommentteja, joten heitetään taas täky veteen ja katsotaan nappaako.

Nykypäivänä nimittäin on kuitenkin kohtuullisen todennäköistä että joku tänne eksyy ja jotain lukee, varsinkin kun olen varustanut melkein jokaisen HistorismiNet-sivun linkillä jossa lukee "Uutisia" ja joka johtaa tänne. Kun tein sivuston ensimmäisen version vuonna 1999, uutiset rullasivat pääsivun vasemmassa reunassa pienessä Uutisikkunassa. Uutiset käsittelivät silloin pelkästään sukututkimuksen edistymistä ja sivuston kehittymistä. Ne ovat tämän bloginkin pääaiheet, ja ilmeisesti niiden perässä eksyit tähän. Tässä blogissa ei kuitenkaan kaihdeta muitakaan asioita. Esimerkiksi tällaisen blogin olemassaolon tarkoituksen pohtimista.

Kohta alkavat eduskuntavaalit ja blogien määrä moninkertaistuu. Pressanvaalit näyttivät tietä. Suuri joukko ehdokkaita pistää blogin pystyyn ja tulevat ilahduttamaan lukijoitaan (lähes) päivittäin kaikella mitä tekivät ja suunnittelivat tekevänsä. Mene ja tiedä vaikka joku kävisi niitä lukemassakin. Ujoimmat heistä varmaan jättävät kommentointimahdollisuuden pois blogeistaan, etteivät tulisi todistaneeksi lukijoittensa vähäistä määrää.

Itse en usein eksy muitten blogeille. Olen siinä suhteessa huono nörtti.
Itse en usein eksy muitten blogeille. Olen siinä suhteessa huono nörtti. Kun olen blogeja selannut, olen löytänyt tieni sellaiselle Kuukkelissa jotain tietoa etsiessäni, tai jos uutisryhmissä on mainostettu. Muutamista blogeista todella nauttii, esim. kun kirjoittaja on alansa asiantuntija ja kommentoi jotain spesifiä kiinnostuksen kohdetta. Muutamat mielenkiintoiset blogit on kirjoitettu kronikoitten tapaan. Monella lehdellä ja uutistoimituksella on oma blogi. Monella merkittävällä yhteiskunnallisella ja taloudellisella vaikuttajalla on oma blogi. Valitettavasti se, että kirjoittaja on merkittävä asiantuntija, ei aina korreloi mielenkiintoisen ja olemassaolonsa oikeuttavan blogin kanssa. Jotkut blogit tehdään varmaan vain siksi että bloggaaminen on trendikästä ja kirjoittajat tuntuvat uskovan kommunikoivansa blogillaan suunnattoman suuren yleisön kanssa. Monet blogit olisivat saaneet jäädä päivänvalolta piiloon, kuten ennen vanhaan tapahtui pöytälaatikkorunoudelle.

Hyvät ja hyödylliset blogit ovat kultahippuina tavanomaisten "massablogien" ja suorastaan harmittavan surkeiden viritysten joukossa - tarkoitan että ne ovat yhtä harvinaisia ja iloisia yllätyksiä. Tällaisia kaikille suositeltavia blogeja lisään saataville tuohon oikeaan reunaan otsikolla "Lisää blogeja".

Monasti bloggaajan aihe voi olla hyvin mielenkiintoinen, mutta aiheen käsittelytapa tiputtaa sen blogien harmaaseen massaan. Sellainen on harmittavaa. Mutta jos lopputulos on blogi jonka voi selvästi nähdä kiinnostavan korkeintaan tekijää itseään, niin mikä on ollut alkuperäinen sysäys sille että sinulla ja minulla on mahdollisuus se lukea? Trendien seuraamisen mainitsin jo.

Muutamista blogeista kajastelee, että kirjoittajat haluavat että joku vakoilisi heidän salaisuuksiaan, mutta eivät halua lähteä viuhahtelemaan huomionkipeinä. Ehkäpä kirjoittaminen on heille terapiaa ihmissuhdekarikoissa, muun huomion puutteessa, ja osa tuntuukin tiedostavan että kommunikaatio on yksisuuntaista. Ehkä he saavat jonkinlaista tyydytystä uskoessaan että tuhannet lukijat käyvät "salaa" vakoilemassa mitä he ovat puuhanneet päivittäin. Ärsyttävämpiä kuitenkin ehkä ovat ne blogit, joiden kirjoittajat ovat päättäneet saada huomiota sanomisilleen, ja heille on aivan sama onko huomio positiivista vai negatiivista, kunhan saavat sitä runsaasti. Vähän kuin ulvovat kakarat kaupassa lelu- ja karkkihyllyn edessä.

Sitten on maailmaa parantavia bloggaajia jotka kertovat meille totuuksia koska ovat meitä tavallisia pulliasia valaistuneempia, ja tuntuvat uskovan että joku on niistä kiinnostunut. No, mielipiteitä heillä riittää kuten meillä kaikilla muillakin - joka asiasta. Tunne on kuin selatessa lehtien Lukijoilta -palstaa, siellä esiintyy samanlaisia kaikkitietäviä. Vielä pahempi on että osa näistä ei ymmärrä lopettaa. Oli aihe mikä hyvänsä, siitä pitää kirjoittaa, ja vielä parempi jos yhden otsikon alle saa monta aihetta - paljon mielipiteitä. He alkavat kertoa siitä miltä aamukahvi maistui, antavat vinkkejä lintujen talviruokintaan ja päätyvät pohtimaan mihin Ruotsi tarvitsee kuninkaallisiaan. Huh. Tosi ärsyttävä on sellainen blogi missä kirjoittajalla ei ole riittänyt omaa sanottavaa puoleenkaan jutuista joista on halunnut kirjoittaa, vaan niihin on pitänyt linkittää tusinoittain muitten blogeja ja koko juttu saattaa olla lainaus webbisivulta kommentilla "hei, mä olen samaa mieltä."

Miten jännittävää onkaan joittenkin elämä.
Muutamat blogit tuntuvat keskittyvän kirjoittajansa merkkipäiväkalenterin sisällön julkistamiseen tyyliin: "tänään oli minun nimipäiväni, tänään oli Ollin syntymäpäivä, kissa teki ekan kerran uuteen hiekkalaatikkoonsa, kävin uudella kampaajalla" jne. Miten jännittävää onkaan joittenkin elämä. Ehkäpä blogi onkin tarkoitettu sukulaisten keskinäiseen kommunikointiin. Hyvä puoli on että nämä tekstit eivät tuppaa olemaan kovin pitkiä. Päinvastoin kuin muutamien supernörttien blogit, joissa kerrotaan omista tapahtumista muille supernörteille, joiden nimet ovat yleensä 'peecee89', 'gvz8bk8' ja 'oOoxoOo', sen sijaan että tapaisivat nokakkain ja menisivät vaikka yhdessä elokuviin.

Uskon kirjoittavani tätä blogia siksi että joku mahdollisesti olisi kiinnostunut siitä, miten sukututkimus edistyy. Jos aihe on jokin muu, niin mikä minun motiivini silloin on? Ehkäpä jokin noista tuossa yläpuolella :)

Ei kommentteja: