13. elokuuta 2002

Ellis Islandin tarinoita

Yhdellä iltamyöhäisellä nettimatkalla käväisin linkkisivuiltani löytyviä linkkejä lävitse ja juutuin pitkäksi aikaa Ellis Islandille - Vapaudenpatsassaarelle, jota kautta maahanmuuttajia virtasi Yhdysvaltain itärannikolle ja siitä eteenpäin Villiin Länteen tai Villiin Pohjolaan.

Sivusto tarjoaa mahdollisuuden tallentaa löydöksiään omaan "My Ellis Island Records" -kansioon. Sieltä löytyivät kaikki maahanmuuttomanifestit jotka olin tallentanut edellisellä vierailulla, varmaan vuosi sitten. Nyt, Tidström -tutkimuksenkin taas vauhdituttua kiitos Kaarlo Tiesmaan, oli ilo havaita että Torsten ja Magnus Tidströmin maahanmuuttoasiakirjat olivat todellakin heidän.

Torstenin nimi tosin oli kirjoitettu miten milloinkin, oli Forsten ym. mutta samoista ihmisistä kyse. Ja miten lie välttänyt silmän vuotta aikaisemmin - koko vanhan asiakirjan sai eteensä alkuperäisenä skannauksena! ja siinä oli kaikki lisätiedot mitä viranomaiset olivat maahanmuuttajista merkinneet: pituutta, hiusten väriä, tuntomerkkejä, taalojen määrä saapuessa, kuka oli maksanut lipun, kenen luo oli menossa ja mihin osoitteeseen... Mukava oli myös huomata että kukaan sukulaisistamme ei ollut "vallankumouksellinen!!" Siispä siitä tarkistamaan kaikkien tiedossani olleitten USA:an muuttaneiden tai siellä käyneiden sukulaisten maahanmuuttoasiakirjat. Roope Laaksonen, Karl Kollin ja runsaasti Pada-sukua!

Isoisäni isoisän siskon Hilja Heleniuksen (os. Simolin) manifesti tuntui olevan kadoksissa. Miehen, Karl Heleniuksen matkat oli hyvin tallessa, mutta Hiljaa ei löytynyt. Siirtolaisinstituutin hakukoneesta nähdään että hän lähti joulukuussa 1892 Hangosta Uranialla, määräpäänä New York, mutta ei mainita millä laivalla hän jatkoi Englannista. No... netti on tietoa pullollaan ja selvitin että s/s Umbria oli ainut Euroopasta joulukuun lopulla tullut laiva. Tietotekniikka vinoili eikä suostunut hetkeen näyttämään asiakirjoja oikealta ajalta.

Mutta sitten alkoi toimia ja löytyi maahanmuuttokirjojen mukaan Venäjältä saapunut, viimeisenä oleskelupaikkanaan Euroopassa Varsova, nuori rouva Hilza Helenins! s/s Umbria koki muuten tuolla matkalla kovia ja tuli New Yorkiin myöhässä 31.12.1892 rikkoutuneen potkuriakselin kanssa. Miten se sen teki? Käytti purjeitaan! Tuon jälkeen laiva purjehti tyhjillään Liverpooliin jossa sille tehtiin mittava korjaus ja muutoksia - mm mastoja poistettiin. Niinpä seuraavan potkuriakselin rikon myötä 1893 laiva ajelehti ja piti korjata merellä.

Hiza Heleninsin kanssa oli peräjälkeen kirjattu kovin suomalaisia varsovalaisnimiä. Siinä missä viimeinen residenssi vaihtuu Varsovaksi, ja jonka alle kaikki on merkitty yhtäläisyysmerkillä, on ylimpänä ulkomaalainen nimi, eli maahanmuuttoviranomainen on ollut laiska tai kielitaito-ongelmat ovat vaivanneet ja hän on merkinnyt kaikki Venäjältä tulleet outoa kieltä puhuvat Varsovasta tulleiksi. Venäjä - no, sitähän Suomi osaltaan oli autonomioineenkin. Näin tämä ongelma oli ratkennut. Tästä on juttua Emigraatio-sivulla jonne pääsee Suvut -esittelyn kautta.

Sitten kun saa nämäkin elämäkertatietoihin niin vot!

Ei kommentteja: