10. elokuuta 2003

Kuuma kesä kannattaa viettää arkistossa

Kun ulkona on neljäkymmentä astetta ja arkistossa korkeintaan kaksikymmentä, kukapa ei mielellään pistäytyisi arkistossa tutkimassa sukuaan?

Loukkasin juuri ennen kesälomaa nilkkani kohtuullisen hyvin, joten ulkona liikkuminen jäi ehkä tavallistakin vähäisemmäksi - Islannin retkeä lukuunottamatta. Islannissa sukututkimus on muuten hyvin suosittu harrastus.

Ennen matkaa ja matkan jälkeen oli tilaisuus käydä varjoisassa arkistossa, ensin Turun Maakunta-arkistossa, jossa opastin äitiäni mikrofilmien salaisuuksiin, samalla kun tarkastelimme Rainio- ja Aunela -sukuja. Islannista tultua oli tilaisuus pistäytyä Kansallisarkistossa ennen kesämökille menoa, tällä kertaa tutkimussuunnitelmassa oli Aunela-sukuun liittyvät Haikari ja Napola.

Arkistossa aina aika lentää
Niin nytkin - mutta tällä kertaa aikaa riitti vielä muuhunkin tarkasteluun. Olisi todella mukava löytää jäljet Taneli Juhonpoika Störille (Daniel Johansson Stör) joka putkahtaa Iitin Vuolenkosken Heiskalaan ja katoaa Suomen Sodan melskeissä merkinnällä "i häkten iärnbeslagen" eli häkkiin raudoihin lyöty. Olisivatko venäläiset olleet asialla Iittiä vallatessaan? Tähän mielellään kuulisi ideoita innokkailta tutkijoilta.

Tanelin jälkeläisistä -ei niinkään arkistoon liittyen mutta muuten iloisena uutisena - tavoitin puhelimitse Tapani Laaksosen, Kanadaan muuttaneen Roope Antinpoika Laaksosen pojanpojan. Tapani elelee Kanadassa ja puhuu edelleenkin todella hyvää Suomea! Hänellä olisi aikomus tulla vierailulle Suomeen kesällä 2004 tai myöhemmin. Siinä olisi Rainion suvulla kokoontumisen aihetta.

Ei kommentteja: