14. kesäkuuta 2008

Ilman johtolankaa, vai Todistettavasti syyllinen?

Olen katsonut vuoden 2006 jälkeen telkkaria uskomattomat määrät kun verrataan vaikkapa vuoteen 2005. Siispä tiedän, että Ilman johtolankaa -sarjassa FBI:n etsivät etsivät kadonneita ihmisiä ja Todistettavasti syyllinen -sarjassa Philadelphiassa selvitetään selvittämättömiä juttuja vuosien takaa.

Vaikka en olekaan noiden TV-sarjojen ehdoton fani, sarjojen ideat ovat lähellä sukututkimuksen kiinnostuksen kohteita - ehkä ne siksi miellyttävät. Ne sarjat joihin vuoden aikana olen ehtinyt tykästymään kuuluvat Amazing Race, House, Taisteluplaneetta Galactica, Frasier, Myytinmurtajat... ja ne eivät liity sukututkimukseen mitenkään. Ei myöskään Kupla tai Rimakauhua ja Rakkautta. Taneli Juhonpoika Heiskalan eli Störin varaan voisi rakentaa yhden jakson kummassakin edellä mainitussa dekkarisarjassa. Juonenkäänteissä voitaisiin pohtia mihin Taneli hävisi oikeudenkäynnin jälkeen, ja oliko hän lopultakaan syyllinen vai vain lavastettu syntipukki?

Vaikka en olekaan noiden TV-sarjojen ehdoton fani, todettakoon että sarjojen ideat ovat aika lähellä sukututkimuksen kiinnostuksen kohteita. Ehkä ne siksi miellyttävät.


Muistatteko Tanelin tarinan? Kuutisen vuotta sitten hän oli se esi-isä joka "ilmestyi" jostain Iittiin ja "katosi" sitten. Termit ovat sukututkijoiden yleisesti käyttämiä, vaikka eihän Taneli kuitenkaan mistään tupsahtanut eikä kadonnut kuin savuna ilmaan - kaikkia tarvittavia asiakirjoja vain ei ole vielä löytynyt hänen koko tarinansa kertomiseen. Pari vuotta sitten hänestä tuli esi-isä joka varasti viinapannun Oravalan kartanosta ja jäi siitä kiinni.

Tutkimukseni ei ole päivittynyt nettiin, mutta olen sitä kuitenkin tehnyt. Juuri äskettäin löysin Hämeenlinnan Maakunta-arkistosta Iitin ja Asikkalan käräjäkuntien varsinaisten asioitten pöytäkirjoja 1805-1806 joissa Taneli esiintyy vahvasti. Sen mukaan hänestä tuli esi-isä joka tuomittiin linnoitukseen pakkotyöhön. Muistaessani - erinomainen palvelu tuolla Hämeenlinnan Maakunta-arkistossa. Hyvää palvelu on muissakin tuntemissani arkistoissa (Turussa, Mikkelissä ja Kansallisarkistossa), mutta Hämeenlinnassa palvelu on jotenkin erityisen miellyttävää. Kuvattuja sivuja tuli satakunta, mukana muun muassa Tanelin papinkirja.

Tykkimies Taneli oli erotettu Adlercreutzin komppaniasta varastelun vuoksi. Tykistö on hyvä aselaji, sääli että Taneli ei pärjännyt siellä. Ehkäpä Adlercreuzin rullat kertoisivat enemmän? Papinkirjaksi edellämainittu oli aika huono, edes Tanelin vanhemmat eivät käyneet siitä ilmi, mutta se papinkirja olikin annettu vain Tanelin naimisiinmenoa varten, kuten Vihtiläinen pappi kirjoitti, ja siinä todisteltiin että Taneli on naimaton.

Mitä viinapannuun tulee, rikosvyyhtiin liittyi muitakin henkilöitä eikä Taneli tunnustanut koskaan mitään, mutta rangaistusta napsahti 40 paria raippoja ja 2 vuotta linnoituksessa. Taneli olisi siis päässyt vapaaksi vuonna 1808. Niiden vuosien vaiheilla vaimo Marja-Liisa kuitenkin jo menee uusiin naimisiin, joten Tanelin on ilmeisesti siihen mennessä täytynyt kuolla. Vai kadota? Etsivät - töihin.

Antti Rainio - Taneli Heiskalan pojan pojan pojan poika.

Ei kommentteja: