5. joulukuuta 2010

Chilillä hoikaksi?


Sunnuntain ajanvietepaketti "Terveystieto" pläjähti postilaatikkooni, ja sieltä Hesarin välissä aamiaispöytään. Siinä ovat kaikki onnelliseksi ja terveeksi tekevät tuotteet yksissä kansissa erilaisten ravintolisien muodossa. Noin 30 erilaista kapselia joka päivä, eikä tarvitse enää kärsiä mistään vaivoista tai alentua lääkkeiden syöntiin. Olisiko tässä kehitysmaiden lapsille toivoa tulevaisuuteen?

Erityisesti kiinnosti chili/cayennekapselimainos, kun olen tulisen ruoan ystävä ja suunnittelin paraillaan illan ruokaa. Minulla ei ole tarvetta laihduttaa, mutta tekstin perusteella tulisten mausteiden kapsaisiini laihduttaisi nukkuessanikin.

10 vuoden piina hellitti - Autokauppiaan närästys loppui


Chilikasveissa on kapsaisiinia joka aiheuttaa kipua, eli polttelee mukavasti suussa ja kurkussa lajikkeesta riippuen. Terveystieto kertoo japanilaisissa tutkimuksissa selvinneen että juuri 200 mg chiliuutetta sisältää oikean määrän kapsaisiinia elimistön rasvanpolton kiihdyttämiseksi. "Lukuisat tutkimukset" osoittavat kapsaisiinin tehon. Lehdessä on mainittu "AJONOMOTO, 2007". Mieleen nousee silmälasipäinen japanilaistohtori siistissä valkoisessa takissaan. Väite piti tietysti tarkistaa.

Selvisi että Ajonomoto ei ole tutkinut mitään. Ajonomoto on japania, ja tarkoittaa natriumglutamaattia, jota japanilaiset käyttävät monissa ruoissaan mausteena yhtä paljon kuin wasabia. Sen sijaan AJINOMOTO on tutkinut chilin laihdutusvaikutuksia. Ajinomoto ei ole tutkija, vaan ravintolisiä valmistava yritys - ja kyllä, juuri se yritys jonka tuotteista yksi on juuri nämä chilikapselit. Ajinomoto käyttää kapseleihinsa vietnamilaista makeaa chililajiketta, jossa on niin oivallista kapsaisiinia että sille on pitänyt keksiä uusi terveyshenkisempi nimi "kapsiaatti". Artikkelin joutavaan pyörittelyyn haetaan tieteellisyyttä toteamalla että chiliuutteen "aktiivinen prinsiippi" on kapsaisiini :) Miksei "vaikuttava aine"? Filosofiassa aktiivinen prinsiippi on validi termi, mutta ei kemiassa ja fysiikassa. Ehkä kapsaisiini todella on jokin jumaluus tai saunatonttu.

Tälle tuotteelle on varmasti kysyntää laihdutti se tai ei. Se on tuttu, se yhdistelee mystisiä voimia ja kiinalaista lääketiedettä, siinä on aktiivisia prinsiippejä ja termogeenisiä komponentteja - ja siinä on bonuksena kromia, joka "tunnetusti" vähentää makeanhalua. Parasta kuitenkin taitaa olla, että näilläkään annoksilla kromia ja kapsaisiinia kukaan tuskin aiheuttaa itsellensä vahinkoa.

Kun pohtii perinteistä kiinalaista lääketiedettä, joutuu miettimään sitä että Kiinassa terveydenhuolto on merkittävä sosiaalinen haaste. Tarttuvien tautien osuus kuolemista on noin 20 %. Hengitystieinfektiot, hepatiitti ja tuberkuloosi lisäävät kuolleisuutta. Yleisiä ovat myös sydän- ja verisuonitaudit, depressiot ja itsemurhat. Mutta ehkä näihin ei ole perinteistä kiinalaista hoitoa.

Perinteinen kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanhaa. Kun länsimainen lääketiede keskittyy ihmisen anatomiaan, tutkii kiinalainen lääketiede ihmistä holistisesti. Eräs oleellinen asia kiinalaisessa lääketieteessä on, ettei kipu ole koskaan sairauden syy.


Nyt lähden laittamaan enchiladoja ja lihakastiketta, cayennea siihen tulee ihan normaaliannos. Kromin saannin takaa herkullinen täysjyväruisleipä. Ja ei kun laihtumaan.

Ei kommentteja: