5. joulukuuta 2010

Karkaileva sotilas


Maaliskuussa kävin Krigsarkivetissa Tukholmassa tutkimassa sotilasesi-isääni Taneli Störiä. Tutkimuksen valossa tosin Taneli koetti olla kaikkea muuta kuin sotilas.

Krigsarkivetissa on varsin hyvä palvelu muutenkin, kohtuullinen ruotsin ja ruotujakolaitoksen tunteminen parantaa kokemusta entisestään. Oivalsin vasta paikan päällä että esimerkiksi sotilasrulliin käsiksi pääseminen ei edellyttänyt matkaa Tukholmaan, digitoituun aineistoon pääsee käsiksi omalta työasemalta ostamalla määräaikaisen lisenssin. Sotaoikeuden pöytäkirjoja ei ole digitoitu, joten matka Tukholmaan oli perusteltu, kun merkittävin herra Störistä kertova aineisto oli peräisin niistä. Toisaalta matkustaminen on aina mukavaa, ja tänä päivänä lento Tukholmaan ja takaisin maksaa reilusti vähemmän kuin junalippu Imatralta Helsinkiin ja takaisin.

Artilleristen vid Second Majorens i Sveaborg förlagde Compag: N:r 73. Daniel Stöör i Augustii Månad 1792 olofligen från dess Station afvikit, och med sig tagit honom till bruk och nyttjande från Compagniet öfverlämnade Munderings persedlar, bestående af Hatt, Jacka, Väst och Byxor den han förstördt.


Tanelin tarina sai lisää sisältöä, tuskin vielä ihan elokuvakäsikirjoitukseen saakka. Tietenkin voisi täyttää aukkopaikat fantasialla, parilla vampyyrillä ja salaliitolla vaikka, niin olisi nykymuodin mukainen kässäri :)

Taneli kertoi karanneensa Suomenlinnasta tykkinsä asemasta armeijaelämän rasitusten vuoksi. Mukanaan hän vei armeijan vermeet ja teki niillä jonkin verran tienestiä Hämeenlinnassa. Hämeenlinnasta Tanelin tie vei Kymenlaaksoon Venäjän keisarikunnan puolelle, ilmeisesti Valkealaan. Kustaa III:n sota oli päättynyt pari vuotta sitten ja Iitin rajaseudulla tungeksi karkureita ja rikollisia. Venäjältä Taneli palasi Ruotsin puolelle Iittiin ja esiintyi sahatyöläisenä, jollei sitten jopa ollut sahalla töissä. Niin tai näin, vuonna 1796 luutnantti Colliander oli värväämässä väkeä Savon Jääkärikomppaniaan, ja nimellä Anders Lindgren esiintyen Taneli sai värväyskirjeen jota hän sitten käytti henkilöllisyystodistuksena. Tämän paperin turvin hän matkusti Vihtiin, jossa veli Iisakki oli pappilan torpparina. Vihdissä Taneli suoritti sarjan varkauksia ja jäi lopulta kesällä 1796 kiinni ja vietiin vangittuna Helsinkiin.

Helsingissä väärästä henklöllisyydestä ei ollut apua, vaan Taneli tunnistettiin karanneeksi tykkimieheksi ja passitettiin sotaoikeuteen saamaan rangaistuksen myös karkuruudesta ja kruunun omaisuuden hukkaamisesta.

1.§. Se cuin ensimmäisen erän warasta calua eli rahaa, ylitze kymmenen talarin; tehköön sackoa colme kerta nijn paljon cuin sen warastetun hinda on. Jos ei hän woi sackoa maxaa; kärsiköön ruumillans, cuitengin ei corkiammalda, cuin warcauden werran jälken
.


Oikeudenkäynnin aikana ilmeni, että Taneli olisi syntynyt Perniössä 1769 tai 1770. Vuonna 1805 varastetun viinapannun myyntijupakan aikanahan Taneli kertoi että oli perinyt veljensä kanssa Turun läänissä asuvan isänsä ja siten saanut osia pannusta, joten syntymäpaikka vaikuttaisi olevan totta. Tässä riittää vielä tutkimista, samoin kuin siinä, mihin linnoitustyöhön Taneli 1806 tuomittiin ja missä hän lopulta menehtyi. Palataan taas...

1 kommentti:

Harri kirjoitti...

Perniöhän se oli, ja vuosi 1768!