1. joulukuuta 2010

Talvisotaa Helsingissä 1.12.1939

Tapani Tuuran (isän serkku) kirje siskolleen Tuovi Tuuralle Orimattilaan.
Pikku lisäyksen loppuun on kirjoittanut Aune Hirvelä (isoisän sisko).

Päivätty Helsingissä 1.12.1939

Rakas Tuovi.

Istumme ja odotamme iltauutisia, Aune-täti ja Hertta kutovat. Annikki yrittää nukkua ja minäkin yritin nukkua, mutta kun siitä ei tullut mitään, mietimme mitä minun pitäisi tehdä ja keksimme että pitäisi kirjoittaa teille, kun varmaan olette levottomia kohtalostamme. Ilmoitan kohta että kaikki on hyvin.

Hertta ja Annikki olivat meillä viime yön ja ovat edelleen tästä lähtien. Tässä talossa on nimittäin loisto pommisuoja, joka on kallioon hakattu. Sinne mahtuu useita satoja ihmisiä, ja on siellä niitä ollutkin aika lailla. Lehdistä ja radiosta olette saaneet tietää Helsingin kuulumisia. Eilen venäläiset lentokoneet pääsivät pilvien suojassa aivan kaupungin kohdalle ja alkoivat pudottaa pommeja samalla hetkellä kun ilmahälytys annettiin. Sen tähden ne saivat niin paljon tuhoa aikaan, kun ihmiset eivät kerinneet suojautua. Tänne lähistölle putosi pari pommia ja ne särkivät aika lailla ikkunoita aivan naapuritaloista, mutta meidän talossamme ei ole yksikään ikkuna rikkoutunut.

Radiossa tuli juuri erittäin lohdullisia tietoja. Sellaisia tietoja minä ainakin olen odottanut sieltä koko päivän, mutta niitä taitaankin tulla vain iltaisin. Niiden perusteella voi odottaa ilmahyökkäysten vähenevän, tai ainakin oppivat pelkäämään. Rintama ei tule pettämään ainakaan puoleen vuoteen asiantuntijain lausuntojen mukaan. Merellä venäläiset eivät saane aikaan muuta kuin ehkä valloittavat ulkosaaria. Maihinnousuhyökkäykset ovat tuomittuja epäonnistumaan miinoituksen ja "rantapyssyn" ja karikkoisen saariston takia. Ilmasta uhkaa sittenkin suurin vaara, mutta sekin on suhteellisen pieni harvaanasutussa maassamme.

Jos vain pysymme rauhallisina ja rohkeina, kestämme hyvinkin nuo puoli vuotta, sen jälkeen on mieliala varmaankin kypsynyt otolliseksi vallankumoukselle Venäjällä ja toisaalta voi maailmantilanne kehittyä meille otolliseen suuntaan: Balkanilla voi tulla riita ja hyvän menestyksemme rohkaisemana voi pikkuveljemme eteläisine naapureineen riisua venäläiset varuskunnat aseista, mikä voi muodostua melko helpoksikin, kunhan ne ovat saaneet jonkin verran tutustua "kapitalistiseen yhteiskuntajärjestykseen" varuskunnissaan. Sillä ne tekisivät meille suoranaisen palveluksen, kun venäläiset eivät voisi käyttää sikäläisiä tukikohtia meitä vastaan.

Tänään iltapäivällä pudotettiin pommeja m.m. Hertan työpaikan lähistölle, mutta ne eivät aikaansaaneet huomattavia vaurioita. Pienehkö puutalo oli syttynyt tuleen Sörnäisissä.

Taas tulee uutisia radiosta. Näyttää siltä, kuin saisimme nukkua yömme rauhassa. Aijomme kuitenkin kaiken varalta pitää vartiota, jotta varmasti heräisimme hälyytyksen sattuessa. Sireeni on kyllä aivan naapuritalon katolla ja herättäisi vaikka karhun talviunestaan, mutta kun viime yönä ei järjestetty vartiota, kävi niin, ettei kukaan osannut kunnolla nukkua, kun jokainen pelkäsi ettei kukaan heräisi sireenin ääneen.

Isä on lähtenyt tänä aamuna viemään perhettä Myrskylään. Heillä on myös kaikki hyvin.

Sinä olet kai saanut tähyillä taivasta silmä kovana. Kehoittamattakin osannet pitää niin tarkkaa vahtia kuin tilanne vaatii. Siitä voi riippua helsinkiläistenkin turvallisuus. Eilinen pommitus muodostui niin tuhoisaksi juuri sen takia ettei hälyytystä annettu ajoissa.

Seimen mamma ja Liisa olivat päivällä meidän talomme pommisuojassa, kun sattuivat olemaan samassa talossa olevassa ravintolassa hälyytyksen sattuessa. Heilläkin on kaikki hyvin, pikku "Bimbokin" oli saatu lähetetyksi maalle juuri ennen hälyytystä.

Itse olen lähtövalmiina, odotan liikekannallepanoa tai "käskyä ylimääräisiin harjoituksiin saapumisesta". Se että yleistä liikekannallepanoa ei ole vielä julistettu, osoittaa ettei tilannetta pidetä vielä aivan pahana.

Terveiset meiltä kaikilta teille kaikille. Kirjoittakaa sieltä Orimattilan ja Lahden kuulumisia. Tapani

En tiedä vielä tuleeko Eläinl. osasto muuttamaan pois Helsingistä. Toistaiseksi olemme vielä täällä joskaan työnteosta ei tule mitään. Voikaa nyt kaikki hyvin ja olkaa rohkeita. Kuinkahan Lahdessa voivat? Aune

Ei kommentteja: